Bijensijde © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use
Imkerij "Het Bijenbos"

contact

 

 

• Email»

info@bijensijde.nl

info@bijenbos.nl

 

• Adres »

Rijsdijk 106

4871 JM Etten-Leur

 

•Telefoon»

Mobiel +31(0)652505741

vast    +31(0)765263890

 

 

 

 

Honing

 

Honing is in feite, naast stuifmeel het voedsel van bijen.

De bijen produceren honing uit verzamelde nectar of in  veel mindere mate  uit andere plantensappen. Zij dikken dit gezamenlijk in en verrijken de honing  door er (lichaamseigen) enzymen aan toe te voegen. Om het dan vervolgens in raten op te slaan. De bijen zullen als de honing ‘rijp”is (vochtgehalte laag genoeg) en niet meer kan bederven (gisten), de raten verzegelen (de raat met een waslaagje luchtdicht afsluiten)

De bijen zorgen van nature voor een overmaat aan voedselvoorraad om de winter door te komen. De imker van “Het Bijenbos” haalt de honing uit de volken (als deze dus “rijp”is) en geeft de bijen er suikerwater voor terug.

 

Honing oogsten

Met een honingslinger wordt de honing uit de raten geslingerd en gezeefd en later in potjes gedaan.

Koud geslingerde honing betekent dat de imker de honing niet heeft verwarmd tijdens het slingeren of het zeven.

Met name grote honing verwerkers verhitten de honing om vlot te kunnen werken tot 70 graden, zeven de honing door een kleifilter (zeer fijn filter) met als resultaat honing, die volgens de warenwet nog net honing genoemd mag worden, maar veel van haar natuurlijke gezonde ingrediënten  heeft verloren. Deze honing kristalliseert niet meer of zeer langzaam.

Koud geslingerd geeft aan dat de honing na het slingeren gezeefd wordt en na het rusten wordt afgevuld. Alle enzymen blijven bewaard, maar ook de “verontreinigingen” (kleine wasdeeltjes en stuifmeel pollen) glippen door de zeef en zijn in de koud geslingerde honing terug te vinden.

Uiteraard slingert  “Het Bijenbos” koud.

 

Smaak

De smaak en kleur van honing kunnen van jaar tot jaar verschillen, afhankelijk van het weer en de meest voorkomende plantensoorten. En zelfs van bijenvolk tot bijenvolk kan de kleur en smaak verschillen. Niet alle volken vliegen immers op de zelfde planten.

Honing is rijk aan antioxidanten en bevat antibacteriële eigenschappen en heeft een vochtonttrekkende werking.

Honing is puur, een natuurlijk en hoogwaardig voedingsmiddel.

Globaal zitten er in honing de volgende percentages suiker:

Enkelvoudige suikers: 38 procent vruchtensuiker, 31 procent druivensuiker,  7 procent maltose en andere meervoudige suikers. Verder komen er stoffen in voor zoals mineralen, stuifmeel, aminozuren, kopercalcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen.

Kristaliseren

Vloeibare koud geslingerde honing zal na een tijdje kristalliseren (versuikeren), maar dat zegt niets over de kwaliteit. De  kwaliteit en de smaak blijven dezelfde.

Veel druivensuiker geeft snelle kristallisatie, veel vruchtensuikers geeft een langzame kristallisatie en dus vloeibare honing (maar uiteindelijk toch ook kristalliseert).

Honing kan weer vloeibaar gemaakt worden door je pot  “au bain-marie” op te warmen, waarbij de watertemperatuur max. 40-42 graden mag zijn. 

Het kost enige tijd, maar de kans dat enzymen gedood worden is dan minimaal.

 

 

Bestellen of meer informatie: info@bijensijde.nl